Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Πανωδεξιός ή κατωαριστερός?

Προσφάτως μέσω του κυρίου Κουσουράτου
έλαβα γνώση μιας, ας την πούμε, πιο επίπεδης αντίληψης του πολιτικού φάσματος, που αντικαθιστά την γνωστή ευθεία γραμμή (πολλή γεωμετρία έπεσε) που ορίζεται από την αριστερά και τη δεξιά.

Προσπερνώ τις κουσούρικες αντιρρήσεις θεωρώντας ότι το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα συντεταγμένων που προτείνεται με ικανοποιεί (άλλωστε λοιπές παράμετροι που απουσιάζουν από το σύστημα, όπως οικολογία, θρησκεία κλπ, μπορούν να μπουν σε μια πό τις δυο συντεταγμένες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) και παραθέτω τα δυο επίπεδα συστήματα που βρήκα στο blog του Σπύρου Ντόβα, πολιτευόμενου με την Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Το πρώτο είναι ένας πονηρός ρόμβος, σχετικά αναξιόπιστος, που εμφανίζει τους φιλελεύθερους πάνω, τους κρατιστές κάτω, τους αριστερούς... αριστερά και τους δεξιούς... δεξιά, αφήνοντας ένα ωραίο τετραγωνάκι στο κέντρο για τους (ναι, το μαντέψατε) κεντρώους.



Η κόκκινη κουκίδα στην εικόνα είναι η αφεντομουτσουνάρα μου. Αν θέλετε να γίνετε κι εσείς κόκκινη κουκίδα κάντε το κουίζ των δέκα ερωτήσεων

Το δεύτερο είναι ένα πιο αναλυτικό και αρκετά πιο σοβαρό σύστημα, που δεν έχει ρομβοποιηθεί για να εμφανίζει τους φιλελεύθερους πάνω από τους άλλους, και στον οριζόντιο (οικονομικό) άξονα έχει τον κλασικό αριστερά-δεξιά διαχωρισμό, με τον κομμουνισμό ως αριστερά και τον νεο-φιλελευθερισμό ως δεξιά, ενώ στον κάθετο (κοινωνικό) άξονα έχει τον διαχωρισμό απολυταρχικός-ελευθερόφρων, με τον φασισμό πάνω και τον αναρχισμό κάτω.



Όπως βλέπουμε το τετράγωνο στην πάνω αριστερά γωνία τοποθετούμε τις σοσιαλιστικές δικτατορίες π.χ. Πολ Ποτ ή Στάλιν, στην πάνω δεξιά δικτατορίες της ελεύθερης οικονομίας π.χ. Πινοσέτ, στην κάτω δεξιά τους αναρχο-φιλελεύθερους και στην κάτω αριστερή τους αναρχο-κομμουνιστές. Οι δύο τελευταίοι δεν έχουν κάνει ακόμα κυβερνήσεις.

Για να μην γεμίζώ το κείμενο με εικόνες, σχηματικά μπορούμε να τοποθετήσουμε στο πάνω δεξιά κομμάτι όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πάνω πάνω και στη μέση τους Ναζί και κάτω αριστερά αναρχοκομμούνια σαν τον Γκάντι, τον Μαντέλα και τον... S_Pablo



Πάλι κόκκινη κουκίδα? Ας είναι, στο site PoliticalCompass μπορείτε να κάνετε κι εσείς το τεστ, να δείτε που βρίσκονται πολιτικοί, προσωπικότητες και κόμματα (δεν πιστεύω να αναρωτιέστε που βρίσκονται οι δικοί μας ηγέτες. Πάνω δεξιά, πάντα), καθώς και να βρείτε την πολιτική βιβλιογραφία που σας ταιριάζει (γενικώς αρκετά σωστή, μέχρι και Κροπότκιν προτείνει στους κατωαριστερούς)

Τέλος, κάτι ακόμα ενδιαφέρον που βρήκα στο blog του κυρίου Ντόβα είναι ένα ερωτηματολόγιο για τις Ολλανδικές εκλογές που βοηθάει τους ψηφοφόρους να κατανοήσουν ποιο κόμμα τους αντιπροσωπεύει περισσότερο. Να μια χρήσιμη ιδέα για τις επόμενες εκλογές (αν και θα είναι δύσκολο να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα τα θέματα).

13 σχόλια:

Alexandros είπε...

Πολύ καλό ποστ s_pablo. Επιτέλους ένα ενδιαφέρον ποστ με θέμα την πολιτική. Μείνε μακριά από τις πολιτικές αναλύσεις των ημιμαθών που με ένα πληκτρολόγιο στο χέρι θα λύσουν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

s_pablo είπε...

Σκεφτόμουν ότι άτομα με έφεση στα μαθηματικά θα φτιάχνονταν. Άσε που μπορείς να κάνεις και περεταίρω μελέτες πάνω στο θέμα.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον Σπύρο Ντόβα (που τον κατέκλεψα) παρουσιάζει τα τεστ ως "φιλελευθερόμετρα" αλλά εγώ το βλέπω λίγο διαφορετικά.

Θεωρώ ότι το δεύτερο τεστ είναι καλό εργαλείο για τους "αναποφάσιστους" και τους λιγότερο πολιτικοποιημένους.

Εγώ ήξερα ότι κάπου εκεί θα με τοποθετούσε. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που δεν έχουν σαφή εικόνα της πολιτικής τους τοποθέτησης.

d3lta είπε...

προφανώς ήξερα τι θα βγάλει, αλλά εκ περιεργείας τα έκανα, τα αποτελέσματα εδώ και εδώ.

μένει να αποφασίσουμε πως θα βαφτίσουμε το κόμμα...

s_pablo είπε...

Πολύ αριστερά βγήκες Δέλτα. Να ομολογήσω ότι κι εγώ κάπου εκεί με τοποθετώ (λίγο πιο αριστερά δηλαδή από κει που έβγαλε το τεστ). Η διαφορά ανάμεσα στο συμφωνώ και συμφωνώ απολύτως είναι αρκετά σημαντική.

Τώρα για τα βαφτίσια, κάτσε να μαζευτούμε καναδυο ακόμα και θα κάνουμε ένα συνέδριο που θα ψηφίσει το πολιτικό συμβούλιο, που θα ορίσει το think tank, που θα προτείνει ονόματα, που θα τεθούν υπόψη της βάσης, που θα ψηφίσει το όνομα που θα μας οδηγήσει στην κυβέρνηση. (Ουφ)

Αλητισσα είπε...

Σε παρακολουθώ κι ας μη σχολιάζω,η αληθεια είναι ότι δεν έχω πάντα κατι να πω..
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι χαιρομαι που το νησί έχει να επιδείξει ανθρώπους σαν εσένα εκτός από καλασνικοφ,μπαλωθιές,4Χ4 και ψευτομαγκες..
Την ταπεινη μου καλημερα..

gatti είπε...

Πολύ καλό ποστ,πού πας και τα ξετρυπώνεις!
Αριστερά στα ...fm κι εγώ. Οχι ότι περίμενα και κάτι διαφορετικό.

Αμα φτιάξετε το νέο κόμμα, υπολογίστε με για ...εγγυητή των διαδικασιών
(που είναι και "της μοδός").

s_pablo είπε...

ΟΚ, την κάναμε την τριμελή. Τώρα χρειαζόμαστε έναν τέταρο για πρέφα και το κόμμα είναι έτοιμο.

s_pablo είπε...

Ξαναέκανα το τεστ λίγο πιο προσεκτικά και νομίζω ότι τώρα με αντιπροσωπεύει περισσότερο (όχι να μας βγει από αριστερά και ο Δέλτας... ο καραμανλικός)

:-ΡΡΡ

Ωχ!!! Πάλι πιο αριστερά είναι. Πάω να μαγειρέψω τις απαντήσεις.

Σταλινικός θα γίνω για το χατίρι σου (τραγουδιστά)

viewokto είπε...

Με γεια το καινουριο σκηνικο!

Λιγες μερες λειπω κι τιποτα δεν είναι ιδιο.
Εκανα και το ρομβοτεστ-Ένα κουτακι πιο αριστερα από τον delta_mike και χωρις υποπτα «μαγειρεματα»!

Ενιωσα μια πολιτικη μοναξια αρχικα αλλα δεν με παιρνει από κατω.
Ακουω ότι τωρα θα γινουν κατι φιλοδοξα οικοδομικα μερεμετια να τον στεγασουν και τον χωρο μου γιατι μπηκε το φθινοπωρο κι αρχισε να βρεχει.

Αυτό το «Bye Bye love, bye bye happiness …» είναι το καλυτερο πολιτικο σχολιο που ακουσα εδώ και μερες

Καλο μεσημερι

s_pablo είπε...

Αυτό ήταν μαζευτήκαμε. Ποιος κόβει?

Viewokto, καλώς ορίσατε. Καιρό είχαμε να σας δούμε.

Απ' ότι έχω καταλάβει, τουλάχιστον διαδικτυακώς, δεν είμαστε μόνοι. Θα φέρουμε και τον Ξανθόπουλο, πετραδάκι πετραδάκι θα το χτίσουμε...

(Πολλά κομμουνιστικά μιάσματα μαζευτήκανε, θα μου το κλείσουνε το μαγαζί.)

doctor είπε...

Ήθελα και να'ξερα την Κανέλη που θα την έβαζε κανείς.

Κομμουνίστρια, Εθνικίστρια και Φανατισμένη Χριστιανή.

Μάλλον έπρεπε να ρίξουμε κόκκινη μπογιά στο σχήμα και ό,τι κάτσει.

doctor

Giasafox είπε...

Νομίζω ότι θα μπορούσα να είμαι κάτω αριστερά, αλλά μάλλον ψάχνω ακόμα
(αν υπάρχει κατηγορία στην οποία θα μπορούσα να ανήκω πλήρως).
Μου την έχουν σπάσει λιγάκι και "του κόσμου οι κολασμένοι"
Οταν το βρω θα σας ενημερώσω

s_pablo είπε...

@giasafox

Αυτή είναι και η μόνη χρησιμότητα αυτού του τεστ.

Να δεις που περίπου βρίσκεσαι. Το πρότεινα σε κάποιους φίλους κι ένας από αυτούς που το παίζει αριστερός, βγήκε πάνω δεξιά...