Αφορμή παίρνω από το σχόλιο του κου Νίκου Δήμου στο δικό του blog και επειδή δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου του γράφω εδώ εκτενέστερα τις σκέψεις μου.
Βλέπω τον κο Χριστόδουλο πρώτα και πάνω απ' όλα ως ένα τηλεοπτικό πρόσωπο, ιδιαίτερα φωτογενές και αρκετά έως πολύ ικανό στην επικοινωνία. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιος image maker κρύβεται πίσω απ' αυτήν την εικόνα, οπότε πρέπει να δεχτούμε ότι η επιλογή της προβολής του ως τέτοιου βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Στα τόσα χρόνια που είναι αρχιεπίσκοπος δεν θυμάμαι ούτε μια στιγμή δημοσιότητας που να μην ήταν προφανές ότι η παρουσία της κάμερας όριζε τον τρόπο που μιλούσε, τον τόνο της φωνής του, την κάθε του κίνηση. Ακόμα και όταν ιερουργούσε οι κλεφτές ματιές προς την κάμερα ήταν φανερές. Αυτό είναι ίσως και το βαρύτερο "αμάρτημα" του αρχιεπισκόπου. Η εκκοσμίκευση της εκκλησίας και της θρησκείας. Ο πνευματικός πατέρας του τίτλου δυστυχώς δεν μένει εδώ.
Από που απορρέει αυτή η τάση του κου Χριστόδουλου? Από μια μεγαλομανία, άνευ προηγουμένου για ιεράρχη. Ο αρχιεπίσκοπος από την αρχή της θητείας του ως και σήμερα αντιμετωπίζει εαυτόν, και απαιτεί να τον αντιμετωπίζουν, ως αρχηγό κράτους. Το καμουφλάρισμα των συγκεντρώσεων με το όνομα "λαοσύναξη" δεν αλλάζει αυτό που πραγματικά ήταν, πολιτικές συγκεντρώσεις με όλα τα παρελκόμενα. Πλήθος, συνθήματα, πανό και, βεβαίως, ο "χαρισματικός ηγέτης" στο μπαλκόνι να υψώνει το λάβαρο της επανάστασης. Πόσο πιο πολιτική μπορεί να γίνει μια πράξη? Ευτυχώς που ο τότε πρωθυπουργός δεν έκανε πίσω και ο σκοπός, η επιβολή της εκκλησίας ως ισότιμου με την κυβέρνηση πολιτειακού παράγοντα, δεν επετεύχθη.
Για να αναφέρουμε τα υπόλοιπα σφάλματα του μπορεί να χρειαστούν και 30 σελίδες. Από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο (σε περιουσία του κράτους και όχι της εκκλησίας), μέχρι το πριμ παραγωγικότητας (από πότε τα μυστήρια της εκκλησίας μπήκαν σε γραμμή παραγωγής?) και από την κόντρα με τον πατριάρχη (δημοσκοπικώς η μάχη αυτή χάθηκε και μάλλον αυτό τον πείραξε περισσότερο, είπαμε πάνω απ' όλα το image), μέχρι την "δεξιά του Κυρίου" (δεν του βγήκε διότι ο αρριβίστας πρωθυπουργός δεν τον χρειαζόταν πλέον) τα σφάλματα που μπορεί κάποιος να του προσάψει είναι δεκάδες.
Τώρα, σε μιά δύσκολη για τον ίδιο στιγμή, η επικοινωνιακή πολιτική του συνεχίζεται. Φρόντισε με μια απλή ανακοίνωση να διαψεύσει όσους τον επισκέφθηκαν και δήλωναν εξερχόμενοι ότι ήταν ευδιάθετος, τονίζοντας το βάρος της ασθένειας του. Εκπληκτική κίνηση που έκανε το σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ να εξαπολύσει νέους ύμνους για το ήθος του.
Το να ευχηθείς περαστικά σε έναν άνθρωπο που πάσχει από ανίατη ασθένεια, είναι μάλλον άτοπο. Το μόνο που μπορώ να του ευχηθώ είναι για το υπόλοιπο του βίου του να μην βασανισθεί από τις γνωστές παρενέργειες αυτής της ασθένειας, γιατί σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει τέτοια ταλαιπωρία
2 σχόλια:
Για μας τους Κρητικούς όπως ξέρεις κι εσύ, ο Χριστόδουλος δεν ήταν ποτέ κάτι παραπάνω από ιερέας. Η εκκλησία της Κρήτης είναι αυτοδιοίκητη, έχει τον δικό της Αρχιεπίσκοπο (αλήθεια, τί σχέση έχει ο Ειρηναίος με τον Χριστόδουλο;;;).
Αυτό που με εκνευρίζει φοβερά στον Χριστόδουλο και στους ομοίους του είναι αυτό που αναφέρεις κι εσύ, ότι δηλαδή δεν συμπεριφέρονται σαν ιεράρχες αλλά σαν πολιτικοί. Για μένα η "ιεροσύνη" και η τηλεοπτική προβολή είναι πράγματα που δεν μπορούν να συμβαδίσουν και πάρε σαν παράδειγμα τον Ειρηναίο που σου αναφέρω παραπάνω αλλά και την γενικότερη εικόνα της εκκλησίας της Κρήτης.
Σαν πολιτικός που είναι πάντως ο Χριστόδουλος μου... κάνει τρομερή εντύπωση που εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν πήρε... χαμπάρι για την χούντα και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Α! Συγνώμη, ο άνθρωπος έχει "δηλώσει" ότι σπούδαζε εκείνη την εποχή! (λες και οι υπήρχε φοιτητής τότε που να μην είναι ενήμερος για τα γεγονότα.
Δεν σου κρύβω πάντως ότι στεναχωρήθηκα για την περιπέτεια της υγείας του. Όπως θα έκανα για κάθε άλλον άνθρωπο που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Μόνο που οι "αρχιεπίσκοποι" βρίσκουν αμέσως μοσχέυματα (δεν ισχύει το "Αν είσαι και παπάς...")
προφανώς σαν web-site σας όμως θα πρέπει να ελέγξετε την ορθογραφία σε πολλές από τις θέσεις σας. Ένας αριθμός από αυτούς είναι γεμάτη με προβλήματα ορθογραφίας και μπορώ να βρίσκω πολύ ενοχλητικό να πούμε την πραγματικότητα, παρ 'όλα αυτά Σίγουρα θα επιστρέψω και πάλι.
Δημοσίευση σχολίου