Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Οι ασύμμετρες απειλές και η χώρα που γέννησε τη συμμετρία

Συμμετρία

Λέξη ελληνική και σύνθετη από τις λέξεις συν και μέτρο. Θεωρητικώς και πρακτικώς αμετάφραστη σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, που οφείλουμε στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και μαθηματικούς. Μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει στη Γεωμετρία του Ευκλείδη και στα δίπολα της ελληνικής φιλοσοφίας, κυρίως του Ηράκλειτου και του Αριστοτέλη.

Κοινώς, συμμετρία ονομάζουμε την αρμονία που παρατηρείται είτε ανάμεσα στα μέρη που αποτελούν ένα αντικείμενο, είτε ανάμεσα σε διαφορετικά πράγματα και πηγάζει από κανονικές αναλογίες. (Live-pedia)




Ασύμμετρος Απειλή

Ενδιαφέρον ορισμός δίδεται από την Wikipedia στο λήμμα Assymetric Warfare, αλλά λόγω απίστευτης τεμπελιάς αντιγράφω την υπέροχη μετάφραση που έκανε η Εργατική Ως Μέλισσα Θεά Αφροδίτη (ελπίζω να μην κατηγορηθώ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας):

"Ο όρος αυτός καθιερώθηκε προκειμένου ν΄ αντιμετωπισθούν σύγχρονες "δυναμικές" δράσης στις οποίες και παρατηρούνται νέες τακτικές και χρήσεις όπλων, πέρα από τα γνωστά καθιερωμένα. Παρά ταύτα για τις ασύμμετρες απειλές (asymmetric threats) και τον ασύμμετρο πόλεμο (asymmetric warfare) δεν υπάρχουν απόλυτα συμφωνημένοι ορισμοί και τούτο προκειμένου οι σχεδιασμοί να προλαμβάνουν πιθανές δράσεις και μέσα. Έτσι ο όρος χρησιμοποιείται επίσης ευρύτατα και από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και ιδιαίτερα σε θέματα περισσότερο αποτροπής παρά αντιμετώπισης επαπειλούμενων τρομοκρατικών προσβολών - επιθέσεων.

Γενικά, ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος.

Κύριος δε σκοπός του δεν είναι ασφαλώς η αναμέτρηση αλλά η εξασθένιση/κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου."

Κοινώς μιλάμε για το γνωστό μας αντάρτικο, μόνο που απ' ότι φαίνεται οι αντάρτες βγήκαν από τις πόλεις και μπήκαν στα δάση.

Ουσιαστικά αυτή είναι η νέα τάση της μόδας στην πολιτική ζωή του τόπου και ξεκίνησε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Το υπέροχο αυτό μοντέλο, το οποίο αναμένεται να φορεθεί ως καθημερινό ένδυμα μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου, χρησιμεύει και ως "αντιευθυνική" πανοπλία για κυβερνητικά στελέχη και φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια.

Έτσι απλά, χωρίς καμιά άλλη εξήγηση, η πλήρης παράλυση του κρατικού μηχανισμού δικαιολογείται, αφού κάποιοι ανθέλληνες αποφάσισαν να καταστρέψουν τη χώρα.

Τώρα γιατί δεν υπάρχει ευθύνη που κάποιοι τυχάρπαστοι αντάρτες κατάφεραν να αλωνίζουν μέσα σε ένα, υποτίθεται, οργανωμένο κράτος είναι μια απορία που μάλλον δεν θα απαντηθεί από κανέναν...

5 σχόλια:

ihuman είπε...

Aσύμμετρη απειλή;;;

Μάλλον θα συμφωνήσω με τον Παπανδρέου. Μόνο περί ασύμμετρης ανοησίας πρόκειται.

Απλώς δεν τολμώ να αναλογιστώ τις συνέπειες που θα έχουν για την χώρα μας τέτοιου είδους δηλώσεις. Όταν παρουσιάζουμε μια καταστροφή σαν τρομοκρατικό χτύπημα (αντίστοιχο τις 11/9), καταλαβαίνετε ποια θα είναι η προστασία που θα μας επιβληθεί και ποιο θα είναι το οικονομικό-τουριστικό πλήγμα που θα δεχθούμε...

ΑΙΣΧΟΣ

Lander είπε...

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στους πολιτικούς είναι το παιχνιδάκι με τις λέξεις...
Μόλις βρεθούν στη δύσκολη θέση, παίρνουν το "σκονάκι" από τον σύμβουλο επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος, πετάνε και μια λέξη στον αέρα και θαρρούν λες και πετάν μαζί του και τις ευθύνες από πάνω τους.
Δεν κατάλαβα δηλαδή, αν η απειλή είναι ασύμμετρη (ή ο,τιδήποτε άλλο), οι υπεύθυνοι γίνονται με μιάς ανεύθυνοι με δικαιολογία;
Άντε βρε, από του χρόνου το καλοκαίρι θα σκάψουμε χαρακώματα στον Υμηττό και με MG3 θα περιμένουμε τους τρομοκράτες με τα στουπιά να έρθουν!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Έπεσε μια ορολογία στο τραπέζι, και όποιοςτην κατάλαβε. Εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως θέλουμε. Εξάλλου, κάποτε υπεύθυνοι για φωτιές ήταν οι κομμουνιστές, μετά οι Γκρίζοι Λύκοι, αργότερα ο ΣΥΝ και οι αναρχικοί, μετά το ΠΑΣΟΚ και οι οικολογικές οργανώσεις. Επιτέλους πια. Κάντε κάτι ρε παιδιά να πάρουν πόδι, μας έκαψαν ζωντανούς.

s_pablo είπε...

Ευτυχώς, τους πήραν με τις ντομάτες και άρχισαν δειλά δειλά να τα γυρίζουν.

Βέβαια, πότε θ' ακούσουμε: "Συγγνώμη, φταίμε" δεν ξέρω

Lander είπε...

Καλά, εσύ ολόκληρος S_Pablo ο μεγαλοπρεπής και περιμένεις να ακούσεις την λέξη συγνώμη στα ελληνικά, πόσο μάλλον από αυτούς που μας κυβερνάνε;
Από τότε που βγήκε αυτή η λέξη, το φιλότιμο πήγε διακοπές.
Άσε που εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου ότι τα μάζεψαν.... Απλά άφησαν τις υποψίες να υποβόσκουν, έτσι τους εξυπηρετεί καλύτερα..